Pe data de 23-24.Ianuarie.2010 am fost la Sureanu la Snowboarding & Ski. Am inceput sa ne facem planuri cu vreo 5 zile inainte de a pleca. In principu eram tot cate 12-14 pers pe lista, pana la urma in ultima zi ne-am adunat
19 pers din ARAD. 15 dintre noi am fost cazati in Luncile Prigoanei la cabanutele din Tabara Sportiva. Am avut 4 cabanute de cate 4 locuri cu incalzire pe teracota cu lemne 20lei/pers/noapte, iar 4 au fost cazati la Cabana Oasa 80lei/2pers/noapte. Am fost cu 4 masini , am plecat din Arad la 5 dimineata si am ajuns la ora 11:30 - 11:45 la partie. Total km dus-intors 630.
Vremea am prins-o buna , au fost reprize de cer senin , a fost sa si fulguiasca putin ... cateodata mai era si putina ceata. Ambele zile Sambata / Duminica a fost frig. Undeva intre -10 / -15 grade sigur. Zapada a fost buna , urcarile sub teleski erau acceptabile, in principiu daca o luam pertotal a fost bine. Prima zi toti ne-am cumparat cartele cu 12 puncte 35 lei, ne-au si ajuns , unii si-au mai luat vreo 3 urcari (10 lei) in plus. Duminica aproape toti am avut abonament pe zi cu 60 lei, pentru ca am ajuns la ora 10:20 pe partie si am avut toata ziua la dispozitie. Dintre cei care ne-am facut abonament pe zi am reusit sa facem undeva intre 25 si 30 urcari, deci ne-am scos banii! Si Sambata si Duminica a fost destul de aglomerat intre orele de varf 12:00-14:00. De la ora 15:00 la 16:30 cat a mers teleskiu a fost lejer si puteai sa te dai cat de tineau picioarele ( nu foarte mult pentru ca erai deja obosit ).
Toate partiile de pe teleskiul CURMATURA sunt faine , au inclinatie destul de buna, ai variante multe de coborare , zapada faina , totul este inregula.
Ce nu mi-a placut, si ce nu inteleg eu este TELESCIUL 2 , adica SUREANU! Chiar nu ii vad rostu si rolul. Mi se pare o foarte mare porcarie.
1. Din varful teleschiului Curmatura si pana la baza teleschiului Sureanu abia poti ajunge, mai bine zis nu poti ajunge doar daca de desfaci de legaturi si mergi pe jos vreo 20-30 m , sau in cazul in care esti cu skiuri dai din bete ca disperatu. Panta dintre aceste teleskiuri este aproape 0 , este foarte foarte lina... si numa te chinui sa ajungi acolo in loc sa iti faca placere.
2. Urcarea pe teleski este ok. Dar odata ajuns sus trebuie sa cobori, si normal... dar daca vrei sa ajungi din nou la baza teleskiului Sureanu, pe S1 ... intervine o mica/mare problema. Pe la 60% din traseu te trezesti ca urci si dintr-o data stai pe loc. Iara descaltarea din legaturi si baga ca bou pe jos, sau dai din bete daca esti cu skiuri. In cazul in care esti mai experimentat iti dai drumu de sus " atza ", ai sanse sa treci daca esti norocos. Cu asta nu-s in clar de loc si nu pot pricepe cine s-a gandit sa faca partie in sus. Si nu ii vb de o panta mica, ii destul de accentuata.
3. Daca vrei sa mergi pe S2, din nou te tresesti la jumatate cu o panta foarte lina si chiar putin in sus unde iarasi trebuie sa ai noroc sa treci , odata trecut de acea zona dai de 2 " gropi " imense din care iesi foarte greu. S2 a fost singura partie pe care am reusit sa o fac fara sa ma descalt, dar am venit pe viteza maxima de sus pana jos ca sa reusesc cu greu sa trec de acele damburi si urcusuri.
4. Nu stiu cine a decis ca partia S3 este neagra adica grea. Mai bine zis nu stiu la ce s-a referit cand a zis "grea", probabil ca ai mult de urcat pe jos si de asta iti este foarte greu , posibil. Nu are o coborare nush ce de abrupta ,mai repede este medie decat grea si aceas chestie, pe la jumatate te trezesti ca stai si ca ai in fata ta o panta de urcat. Pe mine psihic m-au terminat toate partiile care coboara de pe telesckiul Sureanu.
5. Faceti bine si scoateti de pe harta partia C1 care defapt ii o batjocura , este doar sa atraga lumea ca este o partie de 1700m. Eu nici nu am avut curaj sa imi dau drumu pe ea de la intersectia cu S3 ca au fost prietenii cu skiuri cu o tura inainte si s-au plictisit sa dea din bete incontinuu, eu cu placa ii clar ca nu aveam ce sa caut pe acolo. Din varful telesciului Curmatura nici nu ai cum sa ajungi la ea ca ii partia in sus, eventual iarasi daca esti cu skiuri si dai din bete pana te plictisesti.
In ochii mei tot ce tine de teleschiu Sureanu este 0 (zero).
Noroc cu partiile de la teleskiu Curmatura care sunt chiar ok si te poti da foarte bine pe ele.
Cazarea la Tabara Sportiva a fost acceptabila. Este foarte buna pentru cei care merg intr`adevar la zapada. Domnul de acolo ne-a facut focul in fiecare dintre cabanute pe la ora 15:00 - 15:30 , pe cand ne intoarcem noi de la partie la ora 17:00 sa fie incalzit. Nu a fost cald pe cand am ajuns, dar in aproximativ o ora jumate dupa ce am ajuns teracota s-a incins foarte bine totul a fost in regula. Am luat lemne de la stocul din tabara.
Noaptea chiar au fost probleme cu caldura, daca stateai in patul de sus nu aveai nici aer asa cald era. Jos era mai acceptabil, puteai chiar sa stai acoperit cu sacul de dormit.
Ne-am trezit de vreo 6 ori sa bagam pe foc peste noapte si a fost bine. Frigul trage destul de tare pe langa usa, izolatia este foarte redusa... dar se poate sta. Ce ar lipsi acolo ar fi o izolatie cu ampora de 5cm si ar fi lux. Putin facut la usi sa se inchida mai bine si nu ar trebui conditii mai bune.
Apa nu este decat la izvor, este la 100 m mai jos de cabanute. Are curent , daca aveti de incarcat acumualtori la aparat foto , sau telefon... chestii de genu.
Drumul de la Barajul Oasa si pana la partii a fost mult mai bun de cat data trecuta cand am fost pe 10.Ian.2010. Acuma era cu zapada batatorita si se putea merge cu 30-35 km/h. Am facut mai putin pana acolo pe distanta de aprox 18-20 km, vreo 30-40 min max, fata de o ora jumate.
Astea fiind spuse va las sa vizionati SlideShow-urile. Sunt 4 parti din care vedeti mai bine cum a fost.Part 1 Puteti vizualiza slide-ul si pe
YouTube!TriluLilu:Part 2 Puteti vizualiza slide-ul si pe
YouTube!TriluLilu:Part 3Puteti vizualiza slide-ul si pe
YouTube!TriluLilu:Part 4 Puteti vizualiza slide-ul si pe
YouTube!TriluLilu:Daca vreti sa vedeti si alte iesiri la zapada, accesati urmatorul linck. Este un Playlist , trec slideshow`urile de la una la alta in ordine - Playlistul - AICI!