Domeniul schiabil Șureanu

Detalii despre pârtiile de schi de la Șureanu- Curmătura.

SCHI Șureanu

Mesajde sergiu pe 18 Ian 2010, 09:31

Am fost la Sureanu si ..... nu pot sa spun ca a fost nemaipomenit dar a fost acceptabil. Sigur ca exista si critici dar trebuie sa intelegem ca inca zona este in dezvoltare. Ca si nivel de greutate al partiilor acestea sunt usoare ,poate spre medii.Partiile sunt batatorite cu ratracul dar nu sunt foarte late, ceea ce iti da posibilitatea as alegi poti sa mergi pe partie batuta sau pe zapada nebatuta.Sambata si duminica au functionat ambele instalatii de calblu , (Curmatura a avutunele pauze din cauza problemelor tehnice).A fost o gramada de lume ,datorata lipsei zapezii de pe majoritatea partiilor din tara, ceea ce a creat aglomeratie foarte mare si asteptari lungi la teleschi (abonamentul pe o zi intreaga de 60 de lei fiind total neeficient).De o problema majora ne-am lovit la plecarea acasa de la partie duminica la ora 13, drumul este foarte ingust si s-au creat blocaje datorita masinilor care veneau din ambele sensuri (este recomandat sa mergi la partie dimineata pe la 9:30 si sa pleci dupa oprirea instalatiilor de cablu pt a evita astfel de probleme). Drumul poate fi parcurs fara probleme de masinile cu cauciucuri de iarna sau cu lanturi (am vazut si un SMART pe acolo) . Am fost cazati la Tabara din Luncile Prigoanei (8km de la partie)unde conditiile au fost minime. Norocul nostru a fost ca am fost cazati in casute cu soba de teracota si am facut caldura la greu (am consumat aproape doua roabe de lemne pe casuta pe noapte ,lemne pe care le-am crapat noi si le-am transportat la casute ). Ca si concluzie daca luam in calcul toate plusurile si minusurile pot sa spun ca a fost bine, ne-am mai potolit dorul , de zapada si de alunecat pe partiie, care s-a instalat de ceva vreme. Peisajul este superb si dupa parerea mea nu este o pierdere de vreme sa mergi pana acolo (oricum nu prea aveam alte variante alternative), noi am mers de la oradea. Poate dupa ce va mai ninge si in alte zone din tara nu va mai fi atat de aglomerat si nu se va mai astepta atat de mult la coada la teleschi. Partiile sunt foarte bune pentru cei care vor sa invete sa schieze , sunt variante destule si mai inclinate , nu foarte tare, dar si mai line.
sergiu

Re: Domeniul schiabil Șureanu

Mesajde donovidiu pe 18 Ian 2010, 20:06

salutare
il completez pe sergiu, care a descris super ok ce e acolo.
pentru incepatori e super, eu m am incadrat perfect in peisaj. deci se poate invata!
probleme e de echipament, pentru cei care nu il au si vin doar cu costumul de ski.
eu am ajuns pe la 12 , duminica, dupa blocajul rutier (asta e marea problema!!! si nu cred ca se va rezolva in curand).
si este un centru de inchirieri echip la primul teleski.
dar ...ce mai era...adica 5 perechi, erau jenante. nu tu carve... nimic!
am luat ce era...si fara bete! va dati seama, incepator si fara bete :o dar am avut noroc , ca partiile nu sunt abrupte si a ferit de accidente.
mai este un centru de inch. la tabara, dar cand am trecut pe acolo, nu am vazut tipenie de om.
problemele cu saritul coardei de teleski se vor rezolva cu timpul...sunt inerente inceputului.

deci , cum spunea sergiu, mergeti (eu sigur o sa mai merg) , si mergeti de dimineata...sa va bucurati de zapada!

ps, am primit un mesaj privat de la dl Rares Tileaga, care m a asigurat ca incepand cu 23 24 ian, nu o sa mai fie problema de echipament de inchiriat.

numai bine, oameni bun.

felicitari inca o data celor care au inceput acest proiect , celor care au bagat banii acolo. sper sa nu se lacomeasca, ca daca va merge tot asa, se va amortiza investitia!
donovidiu

Mesajde Rares Tileaga pe 18 Ian 2010, 22:17

Da, de sambata (23 ianuarie) stocul de echipamente o sa fie mult mai mare. Intr-adevar, nu mai era nici tipenie de om in tabara. Stocul nostru era gata epuizat iar eu faceam fotografii undeva la iesirea din tabara.
Vă așteptăm la centrul de închirieri schiuri, clăpari, bețe, plăci și boots din tabăra sportivă de la Prigoana!
Rares Tileaga

Mesajde gmp pe 19 Ian 2010, 10:43

@sergiu : review-ul tau e foarte bun , detaliat si cu tendinta de obiectivitate.
abia asteptam sa vad si ceva impresii clare.
probabil se va strange zapada multa abia la sf lui februarie inceputul lui martie....sper sa ajung si eu atunci:)

@pentru cei implicati prin zona: exista in proiect si amenajarea unor partii in plus? si alte instalatii de transport pe cablu?
gmp

Mesajde mangeorge pe 19 Ian 2010, 17:53

gmp scrie:@pentru cei implicati prin zona: exista in proiect si amenajarea unor partii in plus? si alte instalatii de transport pe cablu?

Trage cu ochiul aici: http://stiri.turismalba.ro/?p=1624
The best things in life aren't things!
mangeorge

Mesajde Sandu pe 24 Ian 2010, 19:35

Salut, am fost in 23 ianuarie la Sureanu si am sa incerc sa va descriu cele 7 partii pentru ca am cautat o descriere similara inainte sa merg acolo si nu am gasit:

Toate partiile sunt pe acelasi munte. Teleschiul Curmatura e perpendicular pe curbele de nivel. De la captul teleschiului se coboara putin pe culme de unde se poate lua al doilea teleschi care urca pe Sureanu. Pe munte nu este vegetatiei in partea de sus, copaci razleti in zona de mijloc a partiilor si palcuri de copaci in partea de jos. (vezi pozele puse de altii in galerie)

+:
Spatiu deschis si multe zone cu zapada nebatuta. Creasta aproape. Se poate practica orice : schi de tura, schi extrem/in zapada mare/prin padure, schi pe partie batuta.
Partii late in partea de sus.
Peisaj extraordinar.
Zona greu accesibila -> n-am vazut paltonari cu punga/sania; lumea e civilizata
Instalatii moderne, cartele de access si perioada scurta de asteptare la coada (12 urcari in 2 ore jumatate) (nu prea semana cu pozele din 16-17)

-:
Mi-ar fi placut partii mai lungi si cu grad mai ridicat de dificultate.
Zona greu accesibila pentru sederi de o singura zi. (2+ ore din Sebes)
Accesul la teleschiul Curmatura se face prin doua bucati de partie inguste, cu inclinatie mai mare si comune pt toate partiile. Incepatorii derapau pe mijloc si aparuse pamantul/piatra.
Zonele bune pentru incepatori sunt in majoritatea lor in partea de sus si nu la baza teleschiului.

Partia C1: Am parcurs doar distanta dintre cele doua teleschiuri, de obicei in pas de patinaj sau in coborare directa. Inclinatie foarte mica. Comparabila ca inclinatie cu Platoul de pe Roata 2 din Cavnic, Platoul din fata de la Complexul Claducet Sosire din Predeal, Platoul de la Baisoara sau Platoul de la Paltinis (desi pe cel din urma nu l-am vazut de multa vreme).

Partia S1: Usor mai inclinata decat C1 dar cam la acelasi nivel. Similar cu inceputul partiei Roata 2 din Cavnic sau sfarsitul de la Clabucet Sosire. Nu am vazut o separare foarte clara intre S2 si S1. S1 are 600m doar daca consideram si zona comuna cu S2.

C2 si C3: Ambele cu inclinatie relativ constanta, cu 1 sau 2 praguri urmate de 40-50 m de partie cu inclinatie mai ridicata. Partiile sunt comparabile ca inclinatie cu partea a doua din partia Cocosul din Predeal, Zidul Mic din Baisoara, mijlocul partiei Roata 1 din Cavnic (zona de langa teleschi). Ultima parte din ambele partii este comuna C3 cu C4, C2 cu S2 si S3 si asigura accesul la teleschi.

C4: Nu mai retin exact partia, stiu ca mi-a placut mai putin ca C3. E mai accesibila pentru incepatori.

S2: As putea sa o impart in 3 parti. Prima treime inclinatie scazuta, a doua treime e similara cu c2/c3 iar sfarsitul e comun cu S3, are latime mai mica si zone line.

La S3, din cei 1200m, probabil 200 sunt cu inclinatie mai mare decat c2/c3 dar toata placerea e stricata de zonele cu inclinatie foarte mica unde partia aproape ca urmeaza curba de nivel (echivalenta cu o traversare in diagonala usoara a unei partii) si latimea mica in unele locuri. De asemena e si intersectia cu partia albastra care necesita atentie sporita. Personal as fi folosit culoarea neagra doar pentru prima jumatate din ce e negru in acest moment.

Ca si comparatie: Partiile c2,c3 - 650m lungime si 175m dif de nivel, S2 si S3 - 1200m lungime si 250m dif nivel. C2 si C3 mi s-au parut cele mai potrivite pt mine.

Sugestii:
S3 ar fi probabil mai interesanta daca e extinsa sa coboare direct pana la cotitura de la C1 si schiorii sa vina de acolo pe C1 pana la teleschi.
Largiti mai mult zonele de la baza partiilor, mai ales sfarsitul de la C2/S2/S3.

Un inceput excelent! Infrastructura de schi este peste multe statiuni cu vechime din tara noastra. Felicitari investitorilor.
Sandu

Mesajde admin pe 25 Ian 2010, 10:21

Sandu iti multumim pentru acest review, este foarte detaliat si util pentru cei interesati.
admin
Administrator

Mesajde porumbita pe 25 Ian 2010, 13:08

Schiez de aproximativ 6 ani, iar de 4 ani in coace cate 1 saptamana in Austria. E foarte adevarat ca o data ce ai schiat pe partiile din Austria, te cam plictisesti de cele din Romania, plus ca iti ramane si un gust amar, de ce nu ne putem ridica si noi la standardele lor.
Ceea ce am vazut la Sureanu este un inceput bun si voi merge de fiecare data cand am ocazia, in primul rand pentru aerul curat, privelisea pe care o ofera muntii de acolo si pentru ca toata organizarea acestui domeniu schiabil se afla in conditii foarte bune pentru Romania.
Mult succes organizatorilor!
porumbita

Mesajde Lutzifer_Berty pe 26 Ian 2010, 16:40

Am scris si eu cateva randuri de la iesirea noastra din data de 23-24.ian.2010, is si 4 SlideShow`uri ... puteti afla mai multe aici: http://www.luncile-prigoanei.ro/post162.html#p162
Lutzifer_Berty

Mesajde ICE pe 03 Feb 2010, 11:48

Cu o mica intarziere, episodul filmat de echipa de la Efectul 9.81 este gata. El v-a fii postat in 2 parti pe siteul nostru www.e981.ro, prima parte putand fii vizionabila deja: http://www.e981.ro/p/cat/efectul9-81/

In scurt timp vom posta si partea a2a cu interviurile si informatiile despre Sureanu si interviurile.
ICE

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Schi la Șureanu